perjantai 3. lokakuuta 2014

Vähemmän lihaa - lokakuu


Kouluruokailussa hernekeittoa TAI kasvisvaihtoehtona pinaattikeittoa. Valitsen hernekeiton koska en vain tykkää pinaattikeitosta. Piti sitä lihatonta lokakuuta viettää mutta menköön nyt ja lisäksi se on hernekeittoa jossa lihaa on vähän. Selityksiinhän se kaatu viime vuonnakin...

"Missäs sun lihaton lokakuu on?" kysyy kaveri (vitsillä) ruokapöydässä.

Minulla ei ole mitään kasvisruokaa vastaan, sillä sekin on hyvää. Mutta kun kokkaan, haluan ruokaa helposti, nopeasti ja melko halvalla ja kun aikaa on rajallisesti, ei ehdi aina kokeilemaan uusia juttuja. Ne syyt pitävät minut lihan kuluttajana. Ja tykkään lihasta.

Suurena lihan kuluttajana (tai ehkä ihan keskivertona) tuntuu kauhean vaikealta hypätä yhtäkkiä kuluttamaan pelkkiä kasviksia. Eikö se nyt riitä että vaihtaa punaisen lihan kanaan ja yrittää sitäkin vähentää. Urheilevana ihmisenä en maitotuotteista ja kananmunista luovu. Ja kenelleppä se kuuluu onko mun lokakuu lihaton vai lihattomampi (tai entistä lihaisampi).

Itselleni on siis suuri harppaus sekin, että aion nyt kokeilla soijarouhetta, josta en itse ole mitään koskaan valmistanut. Ajattelin lisäksi kokeilla myös jotain sieniruokaa ja sosekeittoa myöhemmin. Ensin vain kauppaan katsomaan mitä löytyy.

- - -

Nonnii, kävin Prismasta nyt hakemassa kaikenlaista ja pidin lihattoman mielessä. Mukaan tuli otettua mm. tummaa soijarouhetta, bataatti, paria erilaisia papuja, kauramaito-juomaa, kananmunia, kanaa ja kalkkunaleikettä (ne itselleni suon). Yllätyin, että ostokset eivät maksaneet normaalia enempää. Tai ainakaan ruuan osalta, muita heräteostoksia sitten tulikin pari.

Tein jotain chili con carnen sukuista ruokaa. Heitin pavut, soijan, porkkanaa, sipulia ja tomaattisosetta ja mausteita ja keitin n. tunnin. Lisäksi tummaa riisiä. Ei paha, jotain pientä makua jäin kaipaamaan mutten ole varma mitä. Joten jotakuinkin onnistuin :) Ei ainakaan negatiivista kuvaa jäänyt.

Tein tällä ohjeella (mutta jätin varmaan puolet ohjeen mausteista yms. pois) http://www.ruokala.net/resepti/soijarouheesta-chili-sin-carne

Mitä mietin nyt? Kirjoitin aikaisemmin kuinka haluan ruokani nopeasti ja halvasti. Eipä tuokaan sen enempää aikaa vie kuin joku liharuoka, lisäksi "vähän hienommat" ja "erilaisemmat" ruoka aineet ei oikeastaan tulleet maksamaan yhtään sen enempää. Ja harjoitus tekee mestarin, sillä mitä enemmän näistä kokkaa, niin sen helpommaksihan homma tulee!

Enää ei päde nuo vanhat ja huonot tekosyyni lihan syöntiin!



- - -

Vielä kun saa avattua ton kaurajuoman. Soijamaitoon en koske, sillä se pilaa kahvin maun täydellisesti... :P Rohkeasti siis kokeilemaan vaikka epäilyttäisikin! Vaikka seuvaana vapaapäivänä. 
Itse googletin vain hetken jotain ohjeita ja mietin mistä ruoasta tykkäisin. 

Ja kannattaa katsoa nämäkin:


Positiivisella ja avoimella asenteella eteenpäin!

- Clarissa

2 kommenttia:

  1. lihansyöjä4/10/14 12:06 ip.

    Aika junttimaista perustella jotain sillä, että haluaa ja tarvitsee jotain "helppoa ja nopeaa." Kasvisruoan laittamiseen ei sitä paitsi menee yhtään kauempaa kuin liharuoan. Vai montako minuuttia jotain porkkanaa tarvitsee hauduttaa verrattuna punaiseen lihaan tai kanaan?

    Hienoperseilyä.

    VastaaPoista
  2. Tottahan se on. Itselläni se on ollut lähinnä myös laiskuuttaa ja sitä, että on jämähtänyt samaan vanhaan, "tuttuun ja turvalliseen".

    VastaaPoista

Kommentoi/kysy :)