keskiviikko 4. helmikuuta 2015

Rakas ruokapäiväkirja

Tammikuun alussa päätin että nyt on aika kiinnittää huomiota tarkemmin ruokaan ja sen sisältöön. Tottakai jossain määrin siihen on kiinnittänyt huomiota, joten kehitystä on tullut eikä paino ole laskenut. Mielessä on kumminkin ollut että mahtaako ruokailu olla niin hyvässä mallissa kuin voisi.

Eniten askarrutti se, syönkö oikeasti tarpeeksi, varsinkin treenipäivinä ja syönkö oikeita asioita. Millä tavalla makrot (hiilarit, proteiinit, rasvat) jakautuvat? Energiankulutukseni ja -tarpeeni ei ole tarkoin tiedossa, mutta päätin asettaa tavoitteeksi n. 2 000 kcal/päivä. Ensimmäisellä viikolla punnitsin ruokani epätarkalla leivontavaa'alla mutta sitten alkoi ärsytämään ja hain digitaalisen vaa'an, mitä tarvitsen nykyään myös palautusjuoman mittailuun.



Tein siis Excel-taulukon joka on nyt ollut lähes aina auki koneella. Sinne sitten aloin pitämään ruokapäiväkirjaa lähes joka suupalasta ja sen painosta. Illalla olen laskenut kalorit ja makrot (finelin avulla) ja tarvittaessa syönyt vähän jotain, jotta saisin päälle 2 000 kaloria täyteen. Tottakai piti huomioon ottaa makrotkin.

Mysli loppu, mustikka- kaurapuuroa tilalle.
Pari ekaa päivää oli aika heikkoja syömiseltään, vaikka muka söin normaalisti (testin vuoksi); toinen päivä tammikuuta, treenipäivä, liian vähän kaikkea. Päivän syömiset tuotti n. 1600 kcal. Koulupäivinä, jolloin päivät on pidempiä, ruokailut täytty helpommin mutta vapaapäivinä nukkuu paljon, niin ruokailtua tulee erilailla oli treenaamassa tai ei. :P

Tein itselleni muistiinpanoja, missä olisi parannettavaa ja luin ravinnosta blogeista ja pakkotoiston foorumilta. Nyt on sujunut hyvin vaikka aluksi tuntui että syötän itseäni kuin porsasta, mutta nyt on ruoka-ajat vähän säännöllisemmän oloisia ja annoskoot on sopivat. Otan myös kouluun mukaan jotain välipalaksi luennoille. Tottakai syön myös kouluruuan.
  
Nyt osaan jo paremmin hahmottaa, mikä on tarpeeksi ruokaa ja mitä mistäkin saa. Nyt siis voinkin hieman höllätä punnitsemista. Matikkapääni on sen verran heikko etten osaa/muista mitään tarkkoja lukuja mitä mistäkin ruoka-aineesta tulee, mutta suurin piirtein. Yritän siis syödä terveellisesti ja tavoitteiden mukaan, mutta kuitenkin useimmiten treenipäiviin kuuluu myös pieni herkku kuten jäätelö, pulla tai karkkia.

En tarvitse mitään kamalan tiukkaa ruokavaliota ja tykkään välillä herkutella. En asiaa nyt NIIN vakavasti ota että sanoisin "Ei" mokkapaloja tarjoavalle kaverille vaikka olisikin lepopäivä (ainakaan toistaiseksi). Herkkuja kohtuudella!:)

Paljon on opittavaa vielä ja olen tyytyväinen että innostuin asiasta. Liikaa en aio syömisistäni stressata tai muuta, vaikka laskisinkin hieman määriä. Tarkoituksena on vain opetella syömään riittävästi ja oikein.


Lempi-mysliä, kevyt maitoa, vihreä tee, hedelmiä ja kananmuna kuuluu aamiaiselle. Ainakin silloin kun ehtii. Myslin syön aina! Nyt puristin appelsiinit mehuksi. Nam! :D

Sainpa tehtyä salaatinkin pitkästä aikaa, useimmiten vain kasaan muutaman erilaisen kasviksen lautaselle ja siinä se. Toisella lautasella riisiä ja kanaa vähärasvaisessa ruokakermassa.




Nyt jaksaa!

- Clarissa

 PS. Vielä kun sais sen ekologisuuden mukaan niin sitten voisi sanoa että ruoka-asiat on super hyvin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi/kysy :)