keskiviikko 27. toukokuuta 2015

Eka kerta - sokerointi kotona

Näin kesän tullen olen taas miettinyt sheivauksen ohelle vähän pitkäkestoisempia toimia karvanpoistoon. Silloin tällöin käytän Veet vahaliuskoja, sillä ne on helppoja, vaikkakin tosi kivuliaita. Ja nyt on pitkäksi aikaa jäänyt käyttämättä niin sattuu vielä enemmän.

 Koska vahaliuskat maksaa paljon ja ovat kivuliaita, olen miettinyt vaihtoehdoksi koti-sokerointia. Valmistaisin sokerinkin itse. Positiivisia puolia mitä olen kuulut sokeroinnista:

- sokerivaha on helppo ja halpa tehdä
- vahan voi käytön jälkeen heittää bioastiaan
- sopii useimmille, koska vahassa ei ole kemikaaleja
- kivuttomampaa kuin vahaus
- jos sokeria jää iholle, sen saa helposti pois lämpimällä vedellä

- - -

Vihdoinkin löysin aikaa ja inspiraatiota ensimmäistä kertaa testata sokerointia. Sehän alkoikin sitten vahan teolla. Täältä löytyi ohje, joita seurasin. Luin kommenteista että kaikki eivät onnistu ensimmäisellä kerralla joten tein vaan puolikkaan annoksen enkä odottanut liikoja :P

SOKERIVAHA (kokonainen)

4 dl sokeria
½ dl sitruunamehua
½ dl vettä


Ainekset kattilaan lämpiämään hellan keskiasteelle (3). Sekoittelin rauhassa ja keittämisen puolessa välissä tajusin että olinkin laittanut liikaa nesteitä kun unohdin ajatuksissani puolittaa niiden määrän... En tiedä miten vaikuttaa lopputulokseen.


Sokeri vasta alkamassa kiehumaan. Kun seos on kullanruskeea, muttei liian vaaleaa, sammutin hellan.

Luin että kun pudottaa seosta kylmään veteen ja se kovettuu heti, se olisi käyttökelpoista. Lisäksi kun seosta sekoittaa, se on sen verran jämäkkää että kattilan pohja jää hetkeksi näkyviin. Pudottelin seosta viileään veteen ja jossain vaiheessa jähmettyi jo ennenkuin osui kipon pohjalle, joten päätin että keittäminen riittää. Keitoksen väri on tällöin kullanruskeaa. Annoin vähän aikaa jäähtyä kattilassa jonka jälkeen pistin massan lämpimään, matalaan lasipurkkiin ja annoin jäähtyä.

Lasipurkki on hyvä olla lämmin jottei se räjähtäisi. Matala taas siitä syystä, että vahaa on helpompi ottaa sieltä.


Tältä näyttää. Muista jäähdyttää hitaasti!

Anna jäähtyä useita tunteja, sillä liian kuuma sokeri polttaa. Jäähtynyt sokeri on melko kovaa ja se voi sulattaa kuumassa vesihauteessa/mikrossa, jolloin se on notkeampaa ja helppo käsitellä. Lämmitin sokerin uudestaan ja otin lusikan väärällä päällä reunasta pienen määrän sokeria ja testasin rakenteen.


Vahaa kuuluu venytellä käsissä vaaleanruskeaksi ja purkkamaiseksi ennen käyttöä. Mulla onnistui vaikka vähän jäikin sormiin. Testasin käteen ja kai sillä vähän jotain lähti. Vaha siis levitetään vastakarvaan ja nykäistään rannellikkeellä myötäkarvaan. Vielä tähän tartten harjoittelua...

Täältä löytyy myös ohjeita vahan tekoon ja vahaamiseen!

- Clarissa

EDIT: 29.5 Testasin paremmalla ajalla ja kyllä sain kaiken hyvin toimimaan. Sattu vähän muttei läheskään niin paljon kun vahaaminen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi/kysy :)