keskiviikko 26. lokakuuta 2016

Voiko bikini fitneksessä säästää?

Kun mietit kilpailemista oikeastaan missään lajissa, pitää ottaa huomioon budjetti. Riittääkö rahat kilpailemiseen ja mitä se maksaa. Fitness-lajeissa kilpaileminen ei ole mitään halpaa, mutta on useita juttuja missä voi säästää. Ehkä hieman vaatii aikaa, kärsivällisyyttä ja asioiden selvittelyjä.




Kun lähin kisaprojektiini, halusin yrittää vetää kisat pienellä budjetilla. Itselläni se toteutui osittain hyvinkin, mutta sitten joihinkin asioihin innostuin panostamaan. Silti monissa pienissäkin jutuissa voi säästää, edes vähän.



Se on fakta, että kun on tehnyt hommia kroppasi eteen monia vuosia ja vielä diettaat monta kuukautta kisakuntoon, haluaa olla lavalla loistamassa eikä ehkä ihan kannata mennä siitä missä aita on matalin. Ei kukaan estä sua menemästä lavalle ilman meikkiä ja normi bikineissä (kunhan on sääntöjen mukaiset), mutta onko siinäkään mitään järkeä jos lähdet oikeasti tosissaan kilpailemaan?

Mihin rahaa palaa ja miten asioissa voi säästää? Missä itse säästin ja paljonko suunnilleen?

Kilpailulisenssi

Asia mistä ei voi säästää on kilpailulisenssi. Suomessa kilpailulisenssi maksaa 100e/vuosi, tämä maksetaan tammikuussa, joten jos yhtään on ajatuksissa kilpailla niin maksa, koska muuten et pääse. Jos sulla on mahdollisuus kisata kv-kisoissa, tulee niille myös oma maksettava lisenssi ja mahdollisia kilpailumaksuja. Näistä kyllä tiedotetaan erikseen.

Valmennus 

Eniten rahaa kuluu luonnollisesti valmennukseen, mutta niitäkin on todella paljon eri hintaisia joten kannattaa kaivella ja kysellä. Jokaisella tiimillä on omat toimintatapansa joista kannattaa myös kysellä. Rahaa saattaa mennä myös tiimimaksuun, huoltajien maksuihin ja poseihin. Kaikesta tästä kannattaa kysellä erikseen ja ottaa selvää niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä!

Toki voit itse toteuttaa dieettisi, mutta on turvallisempaa että joku joka on ennen kisadieettejä tehnyt ja kokenut, on tukena. Diettaaminen voi pahimmassa tapauksessa pilata terveyden, ellei lopullisesti niin moniksi vuosiksi. Ei ole mikään leikin asia, sen olen tiedostanut aina.

Poseeraustunneille kannattaa mennä ehdottomasti. Itse en kuitenkaan ole käynyt ikinä yksityistunnilla vaan suosinut ryhmätunteja, jotka ovat vähän halvempia. Tiimin kautta posetellaan edullisesti, mutta kyllä muuallekin pääsee oppiin edullisesti.


Alona Kuusiston oppitunnilla. Ryhmässä oli vain neljä ja hyviä vinkkejä ehti saamaan.


Bikinit

Kuten sanoin, ei kukaan estä sua H&M-bikineillä nousemaan lavalle mutta ei sellaisilla siellä pärjää, valitettavasti. Itse olen erittäin tyytyväinen bikineihini jotka löysin käytettynä ja jotka olivat väriltään ja kooltaan juuri sopivat. Maksoin alkuperäisestä hinnasta vain kolmanneksen, joten säästöä tuli monia satoja.

Ps. nää bikinit saisi 220 eurolla + pk ;)
Jotkut säästävät ja tilaavat bikinit netistä ulkomailta, mutta siinä otetaan pieni riski sille, että lähetys katoaa ja ne ovat väärän kokoiset. Kuitenkin jos ulkomailta tilaa, kannattaa ottaa etenkin alaosa mieluummin liian isona kuin pienenä.

Toki bikinit voi tehdä itse jos taitoa löytyy tai teettää ilman koristeluja ammattilaisella ja koristella itse. Koristekivet ja niiden laittaminen on se työläin ja kallein homma, ja se selittää miksi useammissa bikineissä hinta menee reilusti yli 500 euroon.

Kengät

Kengissä sama juttu kuin aikaisemmin mainituissa; netistä löytää posekenkiä muilta kisaajilta/harrastajlita. Joillakin on jopa lähes käyttämättömiä ja useimmiten ne on hyvässä kunnossa. Itse olen hommannut kisakenkäni aina "käytettynä", säästöä tullut muutama kymppi.

Meikki, hiukset ja kynnet

On lukuisia ammattilaisia jotka tulevat varta vasten stailaamaan useitakin kilpailijoita kisapaikalle. He osaavat hommat, mutta varaa ajoissa. Kisalookkiin menee rahaa tekijästä riippuen jopa lähemmäs 100-200 euroa.

Halvemmalla pääsisi kun meikkaa itse ja laittaa hiukset. Itse en tässä nyt tällä kertaa säästellyt, koska kokemusta minkäänlaisesta lavameikistä ei ollut niin en uskaltanut lähteä kokeilemaan. Ensi kerralla luultavasti teen ainakin meikin itse vaikka laadukkaat tarvikkeet maksavatkin. Ripsiksi riittää liimattavat ripsinauhat ellei halua pidennyksiä.

Hiukset laitatin ammattilaisella. Aluksi piti mennä ihan mun omilla hiuksilla, mutta pidennyksillä sai tuuheutta ja hieman pituutta lisää, joten hommasin ne. Pidennyksiäkin myydään halvalla esim. facebookissa ja sainkin ihan tarpeeksi hyvät pidennykset itselleni 60 eurolla. Useimmiten noin pitkät aidot pidennykset maksaisivat yli 100 euroa..

Ihanaa ja stressitöntä.

Myös hiusten hoito on tärkeää ennen kisoja. Koska musta on helposti käyttäytyvä väri, värjäsin hiukset itse. Marketti tavaroilla pärjää. Tarjouksia; hiusvärit, color maskit ja hoitoaineet voi ostaa hyvissä ajoin. Lisäksi leikkautan hiukseni useimmiten tädilläni, joten kampaamossa viimeksi kävin vajaa vuosi sitten.

Kisakynnet eivät ole mikään pakko. Lavalta ei nopealla vilkaisulla osaa sanoa kuka maksoin 70 euron rakennekynnet ja kuka lakkasi itse. Halvalla saa siistiä liimattavia tekokynsiäkin, joten se on ihan siitä kiinni mistä tykkää. Itse suunnittelin laittavani liimattavat kynnet, mutta teinkin itselleni geelikynnet.





Korut

Jos tiedät kisaavasi joskus, kannattaa olla tarkkana vuoden ympäri alennusmyynneissä. Kisakoruksi sopivia koruja löytää mm. Glitteristä. Voit ihan hyvin ostaa kisakorut aikaisin, ei ne miksikään mene ja onpahan hommattu. Lisäksi jos ne ei myöhemmin miellytäkään niin myyntiin vaan. Mulla on ainakin sellainen olo että kisaajien kesken kiertää korut aika helposti, kysyntää siis on. Ehkäpä löydät korut myös itsellesi netistä tai kisaajien facebook-ryhmästä. Tai aina voi kysyä lainaan kavereilta/sukulaisilta/tiimiläisiltä.

Kisaväri/öljy/liima

Kisavärin kanssa on oikeastaan kaksi vaihtoehtoa; levitä itse tai mene suihkurusketukseen. Solariumissa tai normi-itseruskettavalla ei kisaväriin ainakaan pohjoismaisella ihon sävyllä päästä. Toki solariumissa aika monet hankkivat vähän pohjaväriä.

Suihkurusketus on käsittääkseni n. 50 euroa/kerros. Kerroksia taitaa tulla 2-3 joten hintaa tulee yli 100 euroa. Helppoa ja nopeaa se on, joten jos et jaksa nähdä suurta vaivaa ja "tuhlata" aikaa värien levittelyyn niin mene suihkurusketukseen.

Itse säästin tässäkin ja mulle laitettiin värit itse. Pro Tan ja Jan Tana-väri purnukat maksavat muutaman kympin pullolta ja ainakin tälläiselle pienelle kisaajalle pari pulloa on riittävästi. Mutta kuitenkin mielummin ostat liian monta pulloa kuin liian vähän. Kisa-aamuna on aika karua mennä metsästämään väripulloja värin loppuessa kesken...

Kuivuu kuivuu. Värien levittämisessä itse varaudu käyttämään aikaa ja hermoja.

Ja kuten edellä mainitsin, kilpailijoiden kesken tavara kiertää hyvin, joten myös avatut kisaväripullot voi laittaa myyntiin. Kisavärejä käytetään joskus kuvauksissa ja niitä on myös hyvä testailla etukäteen, joten kun hinta on sopiva, saat jämät myytyä. Avattu pullo ei kuitenkaan säily kamalan kauan, joten jos et vuoteen kisaa niin turhaan niitä pitää kotona pilaantumassa.

Myös poseerausöljyn ja liiman voi ostaa avattuna, ne säilyvät vähän pidempään kuin väri ja purkeista riittää tosi moniksi kerroiksi. Öljyn ja liiman voi myös jakaa kisaavan kaverin kesken jos se on käytännössä helppoa. Koska jaoin liima ja öljy kustannukset tiimiläisen kanssa, aleni hinta jonkun verran.

Ruoka, lisäravinteet ja ravintolisät

Ruokakustannuksia en laske erikseen budjettiin, täytyyhän sitä syödä elääkseen muutenkin... Dieetillä tulee syötyä kasviksia monipuolisesti. Kesällä on hyvä dieetata, koska kotimaiset kasvikset ovat silloin halvimpia kun on sesonkia. Sesonki-ruokia kannattaa suosia ja myös käydä vaikka torilta etsimässä paikallisia herkkuja. Itse yllätyin että torilta saikin ihan edullisesti tuoretta ja paikallista tavaraa.

Ruokaa kannattaa ostaa pakkaseen jos bongaa hyvän tarjouksen tai on alennettu päivämäärän takia. Parikin kiloa kanaa pakkaseen -30 prosentilla on jo paljon säästetty. :) Ja jos haluaa oikein haukkana olla, niin aikaisin aamulla tai iltaisin kannattaa käydä bongailemassa alennettuja tuotteita.



Proteiinit, aminohapot, pillerit ja muut purnukat saattavat tulla aika hintaviksi. Ellei ole sponsoreita, niin hyödynnä tarjouksia ja alekoodeja. Myöskään kauppojen ale-laareja ei kannata aliarvioida; poikakaverini löysi mm. psyllium-jauhetta ja vihreä tee-kapseleita ihan parin euron hintaan normaalista lähimarketista.

Toki joitakin purkkeja tuli hommattua ihan normihintaan ja ehkä kalliimmalla kuin mitä olisi voinut, mutta se oli hieman laiskuutta ja joskus vaikka säästäisi niin tarvii asioita nopeammin. Liikaa ei saa stressata!

Majoitus

Jos et satu asumaan lähellä kisakaupunkia, kannattaa varata hotelli/majoitus ajoissa. Itse varasin Jyväskylään hotellin jo kesäkuun alussa. Mitä aikaisemmin varaa hotellin, yleensä se on silloin halvempi. Lisäksi kaikki halvimmat paikat varataan nopeasti, koska kisaajia on muutama muukin, huoltojoukoista puhumattakaan...

Tietysti jos sattuu joku tuttu asumaan kisakaupungissa niin sinne vain. Toki itse arvostan omaa rauhaa, se on aika tärkeä loppujen lopuksi tuossa kisojen alla. Mikäli täysin keskustasta ei löydy hotellia, voi ottaa hieman kauempaa majoituksen mikäli on auto käytössä.

Itse varasin Lahdesta hotellin aivan liian myöhään, mutta onneksi olin valppaana, jälleen facebookissa, sillä eräs kilpailija etsi hotellilleen ottajaa koska ei päässyt. 250e/yo hotelli vaihtui mulla sitten 140e/2 yötä hotelliin. Kannattaa valita varaus niin, että pystyt sen tarvittaessa perumaan. Toki kisojen aikaan aika varmasti voi saada huoneen varauksia muuteltua toisten nimiin, mutta näin ainakin varmistat sen, ettei tarvi tyhjästä maksaa jos et pääsekään kisoihin.

Lahdessa oli huoneessa jääkaappi, mikro ja keittolevy. Kätevää!


Yleisesti

Pidä mielessä ihan arjen säästövinkit; alennukset, tarjoukset, alekoodit, kimppaostamiset ja lainaaminen. Ja muista ennakoida ja selvittää asioita!

Jos joku kyselee mitä haluat vaikkapa joulu/syntymäpäivä lahjaksi, voit ihan hyvin mainita että lahjakorttia tai ihan lahjoitusta, joka hyödyttäisi sinua tavoitteessasi. Esimerkiksi tämän kisaprojektin aikana sain tädiltäni hotellilahjakortin ja mummultani pyysin urheiluhieroja käynnin. Lisäksi aina voi kokeilla ja kysyä saisiko jostain alennusta kun on tällainen projekti menossa.

Jos jotain jäi puuttumaan mikä askarruttaa, niin kysy ihmeessä!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi/kysy :)